Vlada SAD donirala Vojsci Srbije specijalna vozila "hamer"

Bez autora
Sep 10 2012

Prvi potpredsednik Vlade zadužen za odbranu, bezbednost i borbu protiv korupcije i kriminala i ministar odbrane Aleksandar Vučić i ambasador SAD u Srbiji Meri Vorlik prisustvovali su u nedelju svečanoj primopredaji 17 specijalnih terenskih vozila tipa “hamer” (HMMWV), koje je Vlada SAD donirala Vojsci Srbije. Vrednost vozila iznosi 2,9 miliona dolara, a primopredaja je izvršena u Tehničko-remontnom zavodu Čačak. Najveći deo tih vozila biće predat 31. bataljonu Treće brigade Kopnene vojske Srbije u Zaječaru, a deo bazi Jug kod Bujanovca, pri čemu je prvenstvena namera da ona budu korišćena u mirovnim operacijama pod okriljem UN. SAD u vojno-odbrambenom delu jedan su od najvažnijih partnera Srbije, a ovakva saradnja, pomoć i podrška SAD našoj zemlji biće nastavljeni i u budućnosti.

Vlada SAD donirala Vojsci Srbije specijalna vozila "hamer"Prvi potpredsednik Vlade zadužen za odbranu, bezbednost i borbu protiv korupcije i kriminala i ministar odbrane Aleksandar Vučić i ambasador SAD u Srbiji Meri Vorlik prisustvovali su u nedelju svečanoj primopredaji 17 specijalnih terenskih vozila tipa “hamer” (HMMWV), koje je Vlada SAD donirala Vojsci Srbije.

Vrednost vozila iznosi 2,9 miliona dolara, a primopredaja je izvršena u Tehničko-remontnom zavodu Čačak.

Vučić je tom prilikom istakao da su SAD u vojno-odbrambenom delu jedan od najvažnijih partnera Srbije, i izrazio nadu da će ovakva saradnja, pomoć i podrška SAD našoj zemlji biti nastavljeni i u budućnosti.

Prvi potpredsednik Vlade je najavio da će najveći deo tih vozila biti predat 31. bataljonu Treće brigade Kopnene vojske Srbije u Zaječaru, a deo bazi Jug kod Bujanovca, pri čemu je prvenstvena namera da ona budu korišćena u mirovnim operacijama pod okriljem UN.

Vučić je istakao da Srbija, i pored ove pomoći, mora da radi i na poboljšanju sopstvenih kapaciteta, čemu će biti posvećena posebna pažnja u narednom periodu.

Vorlik je naglasila da kupovina ovih vozila predstavlja još jednu potvrdu produbljivanja saradnje oružanih snaga Srbije i SAD, i objasnila da donacija, osim terenaca, obuhvata i komplet alata i rezervne delove kako bi vozila bila što duže u upotrebi.

Znamo da će Vojska Srbije koristiti ova vozila kako bi što više razvila kapacitete za učešće u mirovnim misijama EU i UN, a SAD su spremne da u najvećoj mogućoj meri pomognu te napore Srbije, poručila je ona.

Takođe, tokom naredne godine Srbiji će najverovatnije biti dostavljena još četiri vozila i oprema za obuku na terenu u vrednosti od dodatnih dva miliona dolara, dodala je Vorlik.

Svečanosti su prisustvovali i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković, kao i predstavnici Vojske SAD.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik